Selecteer een pagina

Na iedere vakantie neem ik me voor om een ontspannen ochtendritueel aan te houden. Maak je niet druk om de kleine dingen, denk ik dan. Neem je tijd. Niemand verplicht je om om 9 uur achter je laptop te zitten. Zet die wekker lekker niet, je word toch wel op tijd wakker. En na iedere vakantie gaat het binnen een week mis. 

Vaak heeft dat ook te maken met de voorbode op of de nasleep van de komkommertijd. Weken heb je niks te doen, je neemt in een wanhoopsdaad alles aan wat er langs komt en dan ineens heb je het zo druk dat je niet meer weet hoe je alles af moet krijgen. Klinkt dat bekend? Langzaamaan begin je te begrijpen hoe zoveel mensen in een burn-out terecht zijn gekomen. Misschien dat je zelf al begint te twijfelen of je ook niet die kant op gaat ondanks dat je altijd riep: ‘Dat gebeurd mij niet, want ik vind mijn werk leuk.’ Maar wat doe je eraan? Er moet brood op de plank komen. Nog twee van deze weken ga je alleen niet trekken. Mijn oplossing: ga op vakantie. Of naja, vakantie is misschien een groot woord. Noem het een bootcamp.
Doe een kleine investering en huur een vakantiehuisje. Of dat nou in Nederland is of niet maakt niet zoveel uit. Samen met mijn vriendin en collega (we zijn allebei freelancer, maar samen bezig een bedrijf op te richten) doe ik het elk kwartaal. We beginnen ’s ochtends op ons gemak met wakker worden. In onze pyjama zet eens van ons een lekker kopje koffie met een Franse cafetiere of een Italiaanse percolator. De ander wordt in de tussentijd wakker onder de douche. Daarna maken we een verfrissende ochtendwandeling met hond. 
Tijd om aan de slag te gaan. We gaan er goed voor zitten en maken op de muur een gigantische lijst met een Kanban bord (zo’n super handig bord met: do, doing, done). We letten allebei niet op de tijd. We werken wat dat betreft op gevoel. Even geen zin, doe iets anders. Honger? Ga eten. Ergens in de middag lunchen wel dus op ons gemakje en maken nog een lekkere wandeling. Klaar voor de volgende sprint. Je hebt gedurende de dag steeds meer dingen van je to-do lijst af kunnen strepen en dat voelt lekker! ’S avonds plof je kapot, maar voldaan op de bank neer. Het beste is nog om een huisje te nemen zonder TV zodat je ook ’s avonds zonder afleiding of digitale prikkels kan relaxen. Heerlijk op de bank hangend in je vakantiehuis.
Eigenlijk zou ik dit misschien ook eens vaker in mijn eentje moeten proberen. Geen afleidingen als stapels afwas, vrienden die perse willen afspreken en series die gekeken moeten worden om mee te kunnen doen in het gesprek van de week. Zeker nu Kerst en Oud en Nieuw eraan komen is het perfect om nog even in een sprint een hoop af te krijgen. De Feestdagen is altijd zo’n tijd waarin er teveel gebeurd om lekker door te werken, je teveel in een vakantie vibe komt en familie op nummer 1 hoort te staan. Even op werkvakantie dus! Na twee dagen kom je namelijk thuis, is al je werk af en heb je weer tijd over voor vrienden en stressvrije dagen inclusief een Oud en Nieuw kater van heb ik jou daar (lees: een paar dagen). Doei burn-out, ook deze keer passeer ik jou stationnetje en ga ik verder.  

Tekst door: Alka Anna Goos