Selecteer een pagina

En ineens ben je ondernemer!

Lang, nou eigenlijk niet zo heel lang geleden, begon ik als onschuldige ZZP’er. Ik schreef mij in bij de KvK en daar begon mijn avontuur. In de eerste jaren klooide ik wat aan, op een gegeven moment nam ik een boekhouder en steeds meer kreeg ik het idee dat dit ‘echt’ was. Stukje bij beetje gooide ik mijn uurprijzen omhoog, want de uren die ik werkte en het saldo op mijn rekening voelde niet echt meer in verhouding. 

Steeds vaker schoten belangrijke onderwerpen als vakantiegeld, pensioen opzij zetten, algemene voorwaarden en verzekeringen door mijn hoofd. Allemaal dingen die ik toch echt maar eens moest gaan regelen. Samen met een vriendin gingen we samenwerken in veel projecten, samen opdrachten aannemen en dromen over later: dat we samen een eigen bedrijf hebben en de ‘vervelende’ dingen allemaal uit handen geven. Dat we daar super goede ZZP’ers voor hebben die net als wij toen, net beginnen.  

 

En ineens was het daar, het besef dat ik een echte ondernemer ben. Niet meer aan het worden, maar het echt zijn! Wauw! Mijn partner in crime en ik hebben een afspraak staan en gaan straks samen door het leven als een VOF. Dit na grondig onderzoek welke rechtsvorm het beste bij ons past. We pakken alles dus secuur en volledig aan. We laten niet meer over ons heen lopen, zakken niet in meer in prijs om de opdracht maar binnen te kunnen halen omdat we geld nodig hebben, bereiden ons voor op de komkommertijd, denken beter na over investeringen, schuiven werk door naar ZZP’ers in ons netwerk en zeggen simpelweg nee tegen opdrachten die we niet voelen. 

 

OH MIJN GOD! WE ZIJN ECHT ONDERNEMERS! We zijn allebei nog onder de 30, maar leven inmiddels zonder dat we het doorhadden al een deel van onze toekomstdromen. Dat ging sneller dan verwacht. En voelt het goed? O, ja zeker. De volgende droom? Een dusdanig succesvol bedrijf dat we ons allebei kunnen uitschrijven als ZZP’er, want die uitweg hebben we nog maar even behouden voor het geval dat (zoooo verstandig).